zondag 19 februari 2012

Rechter en agent proberen lastige website te sluiten


Rechter Olga Salomon en een medewerker van de verkeerspolitie, Gennadi Getmantsev, dreigen ontslagen te worden omdat zij op illegale wijze de website Road Check hebben afgesloten. Road Check wordt gerund door Oekraïners die zich tot doel hebben gesteld om corruptie bij de verkeerspolitie aan de kaak te stellen.

Getmantsev had een persoonlijk belang, want hij werd door een automobilist gefilmd terwijl hij hem op onoorbare wijze de mantel uitveegde. Het filmpje werd op de website van Check Out geplaatst. De politieman wendde zich vervolgens tot de rechter met het verzoek om de website te verbieden, omdat zijn goede naam geschaad zou worden door de commentaren van bezoekers van de website.

Parlementslid Volodimir Pilipenko stelde de kwestie aan de orde bij de Hoge Raad van Justitie, die rechters aanstelt en ze kan ontslaan. Hij vroeg zich met name af of een lagere rechter een dergelijke beslissing kan nemen.

Pilipenko eiste op voorhand het hoofd van rechter Salomon. Inmiddels is haar beslissing om de website te sluiten herroepen door een hogere rechtbank. De politieman heeft van zijn superieuren het advies gekregen om naar een andere baan om te zien.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: