dinsdag 14 februari 2012

Timosjenko wil pas terug als Janoekovitsj weg is

Oleksandr Timosjenko wil pas terug naar Oekraïne als de regering-Janoekovitsj het veld heeft geruimd. De echtgenoot van oud-premier Joelia Timosjenko kreeg begin dit jaar politiek asiel in Tsjechië. Via de website van zijn vrouw laat hij weten vandaag nog wel terug te willen. "Maar dan word ik ongetwijfeld meteen gearresteerd." Vanuit Tsjechië probeert hij nu op te komen voor zijn vrouw "en andere politieke gevangenen" in Oekraïne.

Zijn vertrek begin dit jaar was geen besluit van hem alleen, laat Oleksandr Timosjenko weten. Het was het resultaat van familieberaad. "We wilden voorkomen dat de autoriteiten via mij Joelia nog meer onder druk konden zetten. Ik had nooit verwacht een vluchteling te worden, of het nu politiek of juist niet is. Dat is toch onvoorstelbaar."

Meteen na Oleksandr Timosjenko's vertrek naar Tsjechië was er discussie over de vraag of hij politiek asiel had gekregen of niet. Tsjechië maakt echter geen onderscheid: een vluchteling is een vluchteling, ongeacht wat de reden van zijn of haar vertrek is. Timosjenko verklaarde dat zijn gangen, evenals die van andere familieleden, vrienden en bekenden van het echtpaar nauwkeurig in de gaten werden gehouden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: