dinsdag 13 maart 2012

4,5 miljard euro om huizenbouw op gang te krijgen

Er is tussen de 4,3 en 4,7 miljard euro nodig om circa 4.000 woningen af te krijgen die vanwege de economische crisis nog in de steigers staan. Tot deze conclusie komt het parlementslid Vladislav Loekjanov. Er is een oplossing in de maak, waarbij via de overheid een driejarige lening verstrekt tegen 11 procent rente. Waar het gaat om woningbouw bestaat de mogelijkheid om een deel van die rente vergoed te krijgen via het Fonds voor Jongerenhuisvesting.

Dit fonds zorgde er tot het uitbreken van de economische crisis voor dat 30.000 jonge gezinnen betaalbaar onderdak kregen, maar in 2009 kwam daar een einde aan. Inmiddels zijn de betalingen hervat en het is nu bedoeling om ook het achterstallige geld alsnog uit te keren. Daarvoor is 10,5 miljoen euro gereserveerd.

Als een 'betaalbare' woning voor jonge gezinnen wordt in de hoofdstad Kiev gerekend met 23.700 tot 28.40 euro, elders in het land tussen de 14.240 en 18.988 euro.

Parlementslid Loekjanov wil niet alleen door goedkope leningen het hervatten van de woningbouw mogelijk maken, maar ook door de maximale termijn voor het verlenen van een bouwvergunning op 60 dagen te zetten. Dit voorkomt dat aspirant-bouwers onder druk worden gezet om te betalen voor een snellere afhandeling van hun aanvraag.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: