woensdag 28 maart 2012

Demonstratie, nieuwe aanklacht Timosjenko

Aanhangers van de Moederlandpartij hebben woensdagmiddag bij het presidentsgebouw in Kiev gedemonstreerd voor een betere behandeling van oud-premier Joelia Timosjenko. Volgens het persbureau Interfax ging het om 200 tot 250 demonstranten die van president Viktor Janoekovitsj eisten dat een eind wordt gemaakt aan ''het martelen en demoraliseren'' van Timosjenko. Ook moet zij een fatsoenlijke medische behandeling krijgen buiten de Kavsjanivka-gevangenis in Charkiv.

De rapporteurs van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, Marietta de Pourbaix-Lundin en Mailis Reps, hebben tevergeefs geprobeerd om Timosjenko te bezoeken. Zij kregen geen toestemming van de gevangenisdirectie. De twee hebben zich hierover beklaagd bij parlementsvoorzitter Volodimir Litvin, waar zij woensdag wel welkom waren.

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa dreigde vorige maand met sancties als de Oekraïense regering niet stopt met wat wordt gezien als politiek gemotiveerde vervolging van oppositieleden. De rapporteurs zijn twee dagen in Oekraïne geweest om uit te vinden in hoeverre de autoriteiten gevolg geven aan de Europese eisen.

Het Openbaar Ministerie gaf woensdag te kennen dat binnen vijf dagen een nieuwe zaak tegen Timosjenko wordt aangespannen. Het gaat dan om belastingontduiking en het verduisteren van staatseigendommen. "De totale schade van Timosjenko's illegale activiteiten loopt in de miljoenen euro's", heet het in de verklaring van het Openbaar Ministerie.

De Penitentiaire Dienst maakte woensdag bekend dat Timosjenko opnieuw medische behandeling in de gevangenis in Charkiv heeft geweigerd. Dat een derde gevangene, veroordeeld wegens moord, bij de oud-premier in de cel wordt geplaatst, wordt door de Penitentiaire Dienst ontkend.

Bron: Interfax-Oekraïne, Kyiv Post

Geen opmerkingen: