zaterdag 31 maart 2012

Duitsland wil handelsakkoord EU niet tekenen

Het Duitse parlement denkt er voorlopig niet over om het vrijdag gesloten handelsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne goed te keuren. Dat heeft voorzitter Gunther Kirchbaum van de commissie voor Europese aangelegenheden van de Bondsdag laten weten in een interview dat door de Deutsche Welle is uitgezonden. Volgens Kirchbaum lijdt het geen twijfel dat de EU en Oekraïne nader tot elkaar komen, maar dan wel een democratisch Oekraïne.

Daar schort het nu aan, aldus de Deutse parlementariër zijn de veroordelingen van de oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko 'slechts het topje van de ijsberg'. Hij constateert dat eerdere democratische ontwikkelingen door de regering-Janoekovitsj ongedaan worden gemaakt.

Het Oekraïne waarmee Duitsland volgens Kirchbaum zaken wil doen, moet ''een onafhankelijke justitie hebben, betrouwbare wetgeving en vrijheid van meningsuiting. De huidige intimidatiepogingen zijn niet acceptabel. Er zou meer ruimte moeten zijn voor niet-gouvernementele organisaties''.

Een conflict rond Nico Lange, de directeur van de Konrad-Audenauer Stichting in Oekraïne, zonder opgaaf van reden de toegang tot het land werd ontzegd door de staatsveiligheidsdienst SBU. "Dit was een duidelijk signaal richting de niet-gouvernementele organisaties in Oekraïne dat de autoriteiten niet aarzelen om ook buitenlandse organisaties aan te pakken. Voor ons is dit onacceptabel."

Kirchbauw zei over het stimuleren van democratische ontwikkelingen in Oekraïne dat de autoriteiten dit niet voor Duitsland moeten doen of voor de EU, "maar vooral voor de Oekraïners".

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: