dinsdag 27 maart 2012

Een nieuwe ronde in steekspel rond Timosjenko

Aanhangers van oud-premier Joelia Timosjenko hebben maandag met grote ongerustheid gereageerd op de conclusies uit het uitgelekte rapport van een Duitse arts die haar vorige maand onderzocht in de Kavsjanivska-gevangenis in Charkiv. Timosjenko zou erg veel pijn hebben en hooguit een kwartier op bed kunnen zitten. Ook zou ze vanwege haar ernstige rugklachten (een verschoven ruggewervel) niet op haar zij kunnen liggen. De arts, verbonden aan de Berlijnse kliniek Charite, vindt dat zij onmiddellijk moet worden opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis, dus buiten de gevangenis.

"Ik ben onthutst. Ze vermoorden haar op deze manier", zei parlementslid Vjachelsav Perederi van Timosjenko's Moederlandpartij tegen het persbureau AFP. Haar advocaat Sergei Vlasenko vindt dat de autoriteiten proberen uit te vinden ''hoe ze van haar af kunnen komen'' voordat het Europese Hof voor de Mensenrechten zich over de kwestie-Timosjenko buigt.

De oud-premier is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik, het nemen van een verkeerde beslissing (het Russische gascontract) tijdens haar bewindsperiode. Buiten de voormalige Sovjet-Unie is dit geen misdrijf, maar een beslissing die door de kiezers afgestraft kan worden.

De Duitse artsen die Timosjenko in februari onderzochten, maakten hun bevindingen niet bekend. Hun Canadese collega's daarentegen meldden al dat zij ''ziek is en constant pijn heeft''. Maandag liet de gevangenisdirectie nog weten dat Timosjenko met een looprek in haar cel wandelt en langzaam vooruit gaat. Zij zou onderzoeken en behandeling door de gevangenisartsen ook in het afgelopen weekeinde nog weer van de hand hebben gewezen.

Advocaat Vlasenko meldde ook maandag dat de gevangenisdirectie het plan zou hebben om een derde gevangene in Timosjenko's cel te plaatsen. Er zou inmiddels een derde bed neer zijn gezet. De nieuwe gevangene zou veroordeeld zijn wegens moord. Timosjenko deelt haar cel al met iemand die vast zit wegens een economisch delict.

Bron: AFP

Geen opmerkingen: