woensdag 14 maart 2012

Eenheid oppositie ruw verstoord door wegsturen Korolevska

De Oekraïense Sociaal-Democratische Partij van Natalia Korolevska is woensdag uit het Comité tegen de Dictatuur gestapt. Deze stap werd gedaan nadat Korolevska uit de fractie werd gezet die haar partij samen met de Moederlandpartij vormt in het parlement. Na een inderhaast gehouden partijvergadering gaf Korolevska te kennen dat er volgende week een extra congres wordt gehouden over de vraag hoe de Sociaal-Democratische Partij straks de verkiezingsstrijd in gaat.

Volgens Korolevska is de illusie van een gezamenlijk optreden van de oppositie bij de komende parlementsverkiezingen verleden tijd. "We gaan niet meer dezelfde weg met de mensen die nu aan de macht zijn in de Moederlandpartij." Met Joelia Timosjenko heeft Korolevska nooit problemen gehad. Sterker nog, begin dit jaar droeg Korolevska de oud-premier zelfs voor als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. Zij gaf ook woensdag nog weer aan dat ze alles op alles wil zetten om Timosjenko uit de gevangenis te krijgen.

Vice-fractievoorzitter Andrei Pavlovski kwam met een heel andere kijk op de zaak. Hij wees er op dat, terwijl alle fractieleden in de rechtbank waren toen het vonnis tegen Timosjenko werd uitgesproken, Korolevska schitterde door afwezigheid. Zij gaf op datzelfde moment een feestje vanwege haar verkiezing tot leider van de Sociaal-Democratische Partij.

Korolevska werd dinsdag uit de gezamenlijke fractie gezet nadat zij niet mee had gedaan aan de stemming over een motie van de oppositie. Volgens Korolevska had ze wel mee willen stemmen, maar was haar stemkaart gestolen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: