donderdag 29 maart 2012

EU moedigt Oekraïne aan gas in Europa te kopen

De Europese Commissie ziet het Oekraïense plan helemaal zitten om gas in Europa te kopen. Premier Mikola Azarov gaf eerder aan dat dit een goede mogelijkheid biedt om goedkoper aan gas te kopen. Het betekent wel dat Oekraïne Russisch gas via een omweg toch goedkoper kan krijgen dan rechtstreeks van Gazprom. Dit bedrijf levert Oekraïne om politieke redenen gas tegen een aanzienlijk hogere prijs dan er elders in Europa voor betaald moet worden.

"Oekraïne is lid van de Europese Energiegemeenschap en het is in haar eigen belang om gebruik te maken van de mogelijkheden die de gezamenlijke eneergiemarkt biedt", meent Philip Lowe, directeur-generaal Energiezaken van de EU. Azarov stelde in een interview met het Duitse blad Die Welt voor om het transportsysteem voor Russisch gas naar Europa in omgekeerde richting te gebruiken, mocht het niet lukken om met Gazprom tot overeenstemming te komen over een lagere gasprijs.

Lowe sprak de hoop uit dat Oekraïne in staat is om schaliegas naar Europa te exporteren. Het land beschikt namelijk zelf over grote gasvoorraden, maar die zitten in steenlagen die eerst 'gekraakt' moeten worden. De regering staat op het punt de winning van schaliegas aan te besteden. Eén van de gegadigden is Shell.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: