vrijdag 30 maart 2012

Europese rapporteurs bezorgd om gezondheid Loetsenko

De rapporteurs van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa hebben donderdag een strijdbare Joeri Loetsenko gesproken. Marietta de Pourbaix-Lundin en Mailis Reps bezochten de oud-minister in zijn cel in het huis van bewaring in Kiev waar hij al sinds december 2010 verblijft. Na afloop van het bezoek gaven zij te kennen dat ze zich zorgen maken om Loetsenko's gezondheid. Hij vroeg om hulp, zodat hij onderzocht kan worden door artsen die hij zelf uitkiest.

"We hebben kunnen constateren dat Loetsenko twee dagen geleden naar een andere, betere cel is verhuisd. Hij noemt het zelf een hotelkamer", zei De Pourbaix-Lundin na afloop van het bezoek. Of hij nu nog in deze, wat betere cel zit, is volgens haar onduidelijk. ''We hebben de directie er naar gevraagd, maar we kregen geen duidelijk antwoord.''

Loetsenko gaf te kennen dat hij erg uitziet naar de behandeling van zijn zaak door het Europese Hof voor de Mensenrechten op 17 april. De oud-minister is door de Oekraiense rechter tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. Elders in Europa wordt deze veroordeling, net als die van oud-premier Joelia Timosjenko, gezien als politiek gemotiveerd.

Bron: Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: