zaterdag 31 maart 2012

'Janoekovitsj zet oppositie systematisch buitenspel'

Voorzitter Wilfried Martens van de Europese Volkspartij (EPP) heeft vrijdag geëist dat de Oekraïense regering zo snel mogelijk gehoor geeft aan de motie die de parlementaire vergadering van de Raad van Europa eind januari aan nam. In die motie wordt opgeroepen tot vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko die een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit wegens machtsmisbruik. De EPP is de grootste politieke partij binnen Europa.

Martens reageerde op een rapport van de internationale mensenrechtenorganisatie Freedom House, met als belangrijkste conclusie dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj systematisch bezig is de oppositie onschadelijk te maken in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind oktober.  Dan gaat het niet alleen om Timosjenko en de eveneens tot een langdurige gevangenisstraf veroordeelde oud-minister Joeri Loetsenko.

Ook andere politieke leiders zaten volgens Freedom House, al dan niet tijdelijk, achter de tralies in 2011, inclusief negen aanvoerders van demonstraties tegen de nieuwe belastingwetgeving en tenminste veertien nationalisten die betrokken waren bij het vernielen van een monument voor de Sovjet-leider Stalin.

Verder meldt Freedom House dat betogingen tegen de vervolging van Timosjenko en andere oud-bewindslieden door de autoriteiten met veel machtsvertoon van de politie werden omgeven en soms onmogelijk gemaakt.

De media hebben volgens de mensenrechtenorganisatie ook steeds meer moeite om onafhankelijke berichtgeving te brengen. "De Grondwet garandeert vrijheid van meningsuiting, maar de belangrijkste media zijn in handen van rijke zakenmensen met allerlei politieke belangen. Ook oefenen lokale overheden vaak druk uit op de media. De omstandigheden waaronder journalisten hun werk moeten doen zijn verslechterd sinds Janoekovitsj' aantreden als president."

Daarbij wordt aangetekend dat 69 procent van de Oekraïners z'n of haar nieuws krijgt via de televisie en die biedt de laatste tijd minder alternatieve standpunten, open discussies en visies van deskundigen.

Bron: Novinite, RIA Novosti

Geen opmerkingen: