zondag 25 maart 2012

Nucleair materiaal Sovjet-Unie nu weg uit Oekraïne

Het laatste verrijkte uranium is weg uit Oekraïne. Zaterdagavond vertrok onder zware bewaking een trein met 19 kilogram verrijkt uranium aan boord richting Rusland. Het uranium, volgens een Amerikaanse deskundige voldoende om een kernwapen mee te maken, was verpakt in vier containers.

In de afgelopen twee jaar is al het verrijkte uranium weggehaald uit de voormalige Sovjet-staat, als onderdeel van afspraken tussen Rusland en de Verenigde Staten. In totaal ging het om 200 kilogram.
Niet toevallig viel het laatste transport samen met een internationale conferentie over de nucleaire veiligheid in de wereld, maandag en dinsdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Daar doen de leiders van vijftig landen aan mee, waaronder Amerika's president Barack Obama en zijn Oekraïense collega Viktor Janoekovitsj.

Het uranium uit Oekraïne, eerder gebruikt in een onderzoeksinstituut nabij Kiev, gaat naar de opwerkingsfabriek Majak in de Russische Oeral. Het is een treinreis van vijf dagen. Volgens de Amerikaanse deskundige Andrew Bieniawski moet er nog altijd nucleair materiaal weggehaald worden uit Tsjechië, Hongarije en Vietnam. Dat gaat in de komende vier jaar gebeuren.

Bron: Reuters, Kyiv Post

Geen opmerkingen: