vrijdag 30 maart 2012

Media 'buiten schot' in verkiezingstijd

De Belastingdienst belooft de Oekraiense media met rust te laten in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 28 oktober. "Met ingang van het tweede kwartaal van dit jaar voeren we geen controles meer uit, zodat journalisten niet belemmerd worden in hun berichtgeving in verkiezingstijd", aldus algemeen directeur Oleksandr Klimenko.

De Belastingdienst voert geregeld controles uit bij kranten, radio- en tv-zenders. Naheffingen kunnen het voortbestaan van media bedreigen en volgens sommige media gebruiken de Oekraiense autoriteiten dit middel ook om 'lastige' media de mond te snoeren. De vrees is al meermalen geuit dat de Belastingdienst dit ook in verkiezingstijd zou gaan doen, waarmee de objectieve berichtgeving in gevaar zou komen. Met name de oppositie zou daarvan de dupe kunnen worden.

In een telefoongesprek met voorzitter Martin Schulz van het Europese Parlement beloofde premier Mikola Azarov donderdag dat de autoriteiten er alles aan willen doen om tot open en eerlijke verkiezingen te komen, in lijn met wat elders in Europa gebruikelijk is. De Europese landen kunnen volgens Azarov ''zoveel waarnemers sturen als zij nodig achten''.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: