donderdag 15 maart 2012

Onderhandelingen over Russische gasprijs hervat

De Oekraïense minister van Energie en Kolen Joeri Boiko en algemeen directeur Alexei Miller van Gazprom hebben de draad weer opgepakt en zijn gesprek over aanpassing van de gasprijs die het Russische energiebedrijf berekent aan het Oekraïense Naftogaz. De onderhandelingen hebben twee maanden stilgelegen, in afwachting van de Russische presidentsverkiezingen die overigens wel zoals verwacht werden gewonnen door Vladimir Poetin, de huidige premier.

Volgens een verklaring van Gazprom hielden Boiko en Miller donderdag een werkbespreking in het gebouw van Gazprom. Van de bespreking werd slechts gemeld dat er 'onderwerpen zijnn besproken die betrekking hadden op de samenwerking tussen Rusland en Oekraïne op het gebied van de samenwerking op gasgebied'.

De huidige, hoge gasprijs belemmert niet alleen de Oekraïense economie, maar legt ook een zware druk op de landsbegroting. De overheid neemt namelijk de helft van de consumentenprijs voor haar rekening, om te voorkomen dat veel Oekraïners hun gasrekening niet meer kunnen betalen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft als voorwaarde voor een volgende miljardenlening als voorwaarde gesteld dat die subsidie verdwijnt, maar de regering heeft dat tot dusverre geweigerd.


Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: