maandag 12 maart 2012

Oppositie weigert gesprek met Janoekovitsj

De belangrijkste oppositiepartijen in het Oekraïense parlement weigeren met president Viktor Janoekovitsj in gesprek te gaan als die volhardt in zijn voornemen om niet uitsluitend met de fractievoorzitters van de oppositie praten, maar met die van alle partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn.

De Moederlandpartij en Ons Oekraïne-PSD hadden Janoekovitsj gevraagd om een onderhoud over een aantal prangende kwesties. De president stemde daar mee in, maar besloot dat ook de regeringspartijen mee mogen praten. Dat is weer tegen het zere been van beide oppositiepartijen, want die willen Janoekovitsj op het matje roepen en daarbij past geen inbreng van de regeringspartijen die de president uiteraard steunen bij zijn verweer.

"Hier hebben wij geen zin in'', was maandag de reactie van fractievoorzitters Mikola Martinenko en Andrei Kozjemjakin. Zij vinden dat Janoekovitsj zich verschuilt achter zijn bondgenoten. "Ons onderhoud met hem wordt daardoor een farce." Zij blijven vasthouden aan een directe confrontatie met Janoekovitsj, zonder de bemoeienis van de partijen die zijn beleid onvoorwaardelijk steunen.

De oppositie wil het met de president hebben over wat zij zien als de afbraak van de democratie in het land, het opschorten van het Europese integratieproces, over politieke vervolging en de verslechtering van de sociaal-economische situatie. "Wij willen ons land niet laten afglijden." Zo'n gesprek zou rechtstreeks op televisie uitgezonden moeten worden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: