dinsdag 20 maart 2012

Roep om doodstraf voor verkrachters Makar


De brute verkrachting van de 18-jarige Oksana Makar door drie jonge mannen, en daarna de poging om haar levend te verbranden, heeft veel losgemaakt in Oekraïne. Vooral omdat twee van de drie daders er mee weg dreigen te komen, omdat het zoons zijn van vooraanstaande inwoners van de stad Mikolajiv, in het zuiden van Oekraïne. Zij zouden door de politie als getuigen zijn aangemerkt, de derde als dader. Hij zit dan ook nog vast.

De roep om zware straffen wordt alsmaar sterker, zeker na de publicatie van een filmpje op YouTube waarin één van de daders heel kalm het misdrijf beschrijft. Er zijn straatprotesten geweest in diverse steden, parlementsleden hebben zich daarbij aangesloten en ook de feministische actiegroep bemoeide zich er mee.

Tijdens een protestactie bij het hoofdkantoor van het Openbaar Ministerie in Kiev riepen vrouwen van Femen 'Dood aan deze sadisten!' "Als iedereen zich stil houdt, dan lopen ze straks weer vrij rond." In alle woede wordt zelfs geroepen om herinvoering van de doodstraf of om castratie van de daders.

Oksana Makar heeft zelf laten weten dat de daders wat haar betreft ''worden doodgeschoten als honden". Haar gezondheidstoestand is inmiddels licht verbeterd. Haar lichaam is voor de helft verbrand, een arm en beide benen zijn geamputeerd en haar kapotte nieren zijn verwijderd.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: