donderdag 19 april 2012

Azarov: 'Oekrainers verslingerd aan zelfmedicatie'

De manier waarop elders in Europa met de medicijnverstrekking om gaat, moet volgens premier Mikola Azarov een voorbeeld zijn voor Oekraine. Beter nog: ook hier moeten in de nabije toekomst veel medicijnen alleen nog op doktersvoorschrift te verkrijgen zijn. Nu koopt 85 procent van de Oekrainers zijn of haar medicijnen zonder een arts geraadpleegd te hebben. Reclame speelt nu een belangrijke rol, evenals goedbedoelde adviezen van vrienden en familie om bepaalde medicijnen te gaan gebruiken.

"We zijn in Oekraine verslingerd aan zelfmedicatie, ook al weten we al een hele tijd dat ieder individu anders reageert op medicijnen. Wat goed is voor de een, kan slecht zijn voor een ander. Daarom is het nodig een arts te raadplegen, zodat die het juiste medicijn kan voorschrijven. Zeker als het om ernstige ziektes gaat", aldus Azarov donderdag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.

De Oekrainers spenderen jaarlijks voor bijna 2 miljard euro aan medicijnen. Azarov vindt dat de overheid farmaceutische bedrijven in eigen land moet stimuleren om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en ze ook in Oekraine te produceren. Dat zou kunnen helpen om ze goedkoper te maken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: