zaterdag 28 april 2012

Beloning 2 miljoen grivna voor tipgever aanslagen

Het stadsbestuur van Dnipropetrovsk looft een beloning uit van 2 miljoen grivna (bijna 188.000 euro) voor de tip die leidt tot de dader(s) van de bomaanslagen van vrijdag. Dat heeft president Viktor Janoekovitsj zaterdag bekend gemaakt bij zijn bezoek aan de getroffen stad. Zijn Partij van de Regio's wil de slachtoffers financieel steunen en heeft daartoe een speciaal bankrekeningnummer bekend gemaakt.

Janoekovitsj sprak in de Oost-Oekraïense stad onder meer met gouverneur Oleksandr Vilkoel, maar bezocht ook een aantal jonge slachtoffers van de aanslagen in het ziekenhuis. Bij de vier bomaanslagen in het centrum van Dnipropetrovsk raakten 30 personen gewond. Onder hen zijn 10 kinderen.

Intussen zijn er allerlei speculaties over de dader(s) van de aanslagen. De oppositie gaat er vanuit dat de autoriteiten er zelf achter zitten, om de aandacht van oud-premier Joelia Timosjenko af te leiden. In Europa is steeds meer aandacht voor Timosjenko, die zegt dat zij een week geleden is geslagen toen zij weigerde naar een ziekenhuis te gaan en die inmiddels in hongerstaking is.

De Oekraïense autoriteiten hebben de hulp ingeroepen van buitenlandse organisaties die meer ervaring hebben met aanslagen. De geheime diensten van zowel Rusland als Polen hebben hulp aangeboden.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Ukrinform

Geen opmerkingen: