zaterdag 28 april 2012

Duitse minister verwacht meer afzeggingen EK

De kans is groot dat de komende tijd steeds meer Europese politici besluiten om het EK voetbal in Oekraïne te mijden vanwege de manier waarop de autoriteiten in dat land oud-premier Joelia Timosjenko behandelen. Dat verkondigde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken en Sport Hans-Peter Friedrich vrijdag tegenover het persbureau Associated Press.

Friedrich merkte op dat hij niet kan genieten van een voetbalwedstrijd als hij weet dat enkele kilometers verderop Timosjenko ''niet worddt behandeld zoals het hoort in een beschaafd land''. Duitsland speelt op 13 juni in Charkiv tegen het Nederlands elftal. Timosjenko verblijft in de Kavsjanivska-gevangenis in diezelfde stad.

De minister steunt het besluit van de Duitse president Joachim Gauck, die zijn al geplande reis naar Oekraïne heeft afgezegd vanwege Timosjenko en van Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding die de openingswedstrijd van het EK aan zich voorbij laat gaan. "Dat was de eerste stap. Verdere escalatie is mogelijk", aldus Friedrich.

De minister is geen voorstander van een boycot van het toernooi, hij heeft ook nog niet besloten of hij zelf voetbalwedstrijden in Oekraïne gaat bezoeken als Timosjenko's situatie verbetert. "Ik hoop nog steeds dat de autoriteiten van koers veranderen en erkennen dat dit EK een pracht gelegenheid biedt om Oekraïne eens positief in het nieuws te krijgen. Doen ze dat niet, dan vrees ik dat dit alles grote schade toebrengt aan de reputatie van het land."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: