woensdag 25 april 2012

'Poetin is teleurgesteld in Janoekovitsj'

Vladimir Poetin is teleurgesteld in Viktor Janoekovitsj. De huidige premier en binnenkort weer president van Rusland heeft moeten constateren dat de Oekraïense president niet zo pro-Russisch is als was verwacht. Tot deze conclusie komt politiek waarnemer Volodimir Fesenko.

De directeur van het Penta Centrum voor Politiek Onderzoek is er zeker van dat de Russische leiders vooral Janoekovitsj' karakter verkeerd hebben ingeschat. "Hij houdt er niet van om onder druk gezet te worden. Janoekovitsj is er al sinds z'n jeugdjaren van overtuigd dat je kracht moet tonen als je onder druk wordt gezet, anders lopen ze over je heen", aldus Fesenko tegenover het persbureau Ukrinform.

Vandaar dat het de Russische leiders niet is gelukt om Janoekovitsj in het gareel te krijgen met allerlei drukmiddelen. En die waren er te over in de afgelopen maanden, neem alleen maar de hoge gasprijs die Oekraïne aan Rusland moet betalen. Ze hebben dat inmiddels door, meent Fesenko, en nu wachten zij hun kans noodgedwongen maar af bij de Oekraïense president.

Fesenko verwacht dat er na de parlementsverkiezingen van oktober in Oekraïne wel wat toeschietelijkheid van Russische zijde is. "Mogelijk proberen ze met enkele aantrekkelijke aanbiedingen Oekraïne alsnog in de Euraziatische alliantie te krijgen." Hij sluit ook niet uit dat na de verkiezingen geprobeerd wordt invloed uit te oefenen op parlementsleden om te gaan lobbyen voor de Euraziatische Unie. Volgens Fesenko moet die steun dan vooral gevonden worden bij de Partij van de Regio's van Janoekovitsj en bij de communisten.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: