zaterdag 14 april 2012

'Timosjenko niet in staat nieuw proces bij te wonen'

Na een bezoek aan oud-premier Joelia Timosjenko constateerden artsen van de Duitse kliniek Charite dat zij niet in staat is om een nieuw proces tegen haar bij te wonen. Timosjenko heeft al maanden hevige rugpijn. Medisch directeur Karl-Max Einhaupt van de kliniek in Berlijn vindt dat het niet afhangt van de Oekraïense wetgeving, maar van de gezondheidstoestand van de aangeklaagde. Dat zei hij na afloop van het medisch onderzoek van Timosjenko in de Kavsjanivska-gevangenis in Charkiv.

De artsen hebben niet alleen de lichamelijke conditie van de oud-premier vastgesteld, maar bezochten ook het ziekenhuis Nr. 5 van spoorwegmaatschappij Oekrzaliznitsia in Charkiv, waar de autoriteiten Timosjenko voor medische behandeling naar toe willen hebben. Einhaupt gaf tegenover journalisten zijn eerste indruk van het ziekenhuis weer.

Hij noemde het ''een mooi ziekenhuis'', maar dat wil volgens de Duitse arts niet zeggen dat het ook de meest geschikte plek is om Timosjenko van haar rugklachten af te helpen. Over enkele dagen brengen Einhaupt en zijn collega's daarover een rapport uit.

Timosjenko wordt verdacht van belastingontduiking en het verduisteren van staatseigendommen. Zij zou voor ruim 452.000 euro aan belasting hebben ontdoken in de tijd dat zij mede-eigenaar was van het energiebedrijf UESU, meent de staatsveiligheidsdienst SBU. Ook heeft zij voor 2,4 miljoen euro aan belastinggeld verduisterd en heeft zij ruim 65.000 euro te weinig aan inkomstenbelasting betaald.

Dan is er nog de verdenking van betrokkenheid bij een moordzaak. Een bedrijf dat in het verleden werd geleid door Timosjenko heeft in 1996 opdracht gegeven tot de moord op een parlementariër en twee anderen. De bedrijven die onder hoede stonden van Timosjenko en oud-premier Pavlo Lazarenko zouden de mannen hebben betaald die parlementariër en zakenman Jevhen Sjtsjerban, zijn vrouw en een assistent doodschoten.

Timosjenko zei afgelopen week hierover dat zij wat haar betreft ook verdacht zou kunnen worden van betrokkenheid bij de dood van Michael Jackson of van Whitney Houston. Met andere woorden: ze doen maar wat.

Bron: Kyiv Post, Ukrinform


Geen opmerkingen: