dinsdag 15 mei 2012

'Autoriteiten achter uitstel cassatieverzoek'

Voorzitter Oleksandr Toersjinov van de Moederlandpartij beschuldigt de autoriteiten ervan dat zij de hand hebben gehad in uitstel van het vonnis in het cassatieverzoek van oud-premier Joelia Timosjenko. Het Hof van Cassatie maakte dinsdagmorgen bekend dat die uitspraak pas op 26 juni te verwachten valt. Timosjenko's afwezigheid wegens ziekte werd door het Openbaar Ministerie aangegrepen om uitstel te vragen. Dit verzoek werd ingewilligd, ook al had Timosjenko's verdediging geen bezwaar om het oordeel van het Hof van Cassatie te horen buiten haar aanwezigheid.

"Het belangrijkste doel van dit uitstel is om het voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens moeilijker te maken om tot een uitspraak te komen", aldus Toersjinov dinsdagmiddag tijdens een persconferentie. Het Hof van Cassatie had ruim drie maanden nodig om het vonnis in de kwestie van het omstreden Russische gascontract te bestuderen. ''In twee, hooguit drie uur zou het Hof tot een oordeel kunnen komen", meent Toersjinov.

Timosjenko's advocaten hebben volgens hem ''een stortvloed'' aan argumenten aangedragen om de oud-premier vrij te pleiten en het vonnis te herzien. Politieke waarnemers wijzen ook op het voornemen van tal van Europese politici om het EK voetbal te boycotten als een reden voor de Oekraïense autoriteiten om het vonnis van het Hof van Cassatie op de lange baan te schuiven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: