woensdag 16 mei 2012

Gascontract Timosjenko kost miljarden euro's

Het contract dat de toenmalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko in januari 2009 met de Russische gasleverancier Gazprom sloot, kost Oekraïne jaarlijks ruim 6,2 miljard euro extra. Dat zei de premier van het Oost-Europese land, Mykola Azarov, dinsdag in Brussel. Azarov sprak met de Europese Unie over nauwere samenwerking. De bijeenkomst werd overschaduwd door de Europese kritiek op de detentie van oppositieleidster Timosjenko.

Azarov benadrukte dat iedereen in Oekraïne voor de wet gelijk is. Het gaat volgens hem niet om het monddood maken van de oppositie, maar om het vervolgen van een crimineel.

Een rechter bevond Timosjenko in oktober 2011 schuldig aan het te buiten gaan van haar bevoegdheden voor criminele doeleinden. Daarnaast werd ze veroordeeld tot het terugbetalen van 147 miljoen euro, die het Oekraïense staatsgasbedrijf door haar toedoen zou hebben verloren.

Timosjenko zelf heeft steeds betoogd dat zij geen andere keus had. Rusland dreigde hartje winter de gaskraan dicht te draaien, wat desastreuze gevolgen zou hebben gehad voor de Oekraïense bevolking. Deskundigen hebben er op gewezen dat de huidige regering het contract ook zou kunnen aanvechten, omdat het onder druk is getekend. De rechtsgeldigheid zou daarmee twijfelachtig zijn. De regering probeert al maandenlang vruchteloos om de Russische regering er toe te bewegen met een veel lagere gasprijs akkoord te gaan.

Bron: Europa.NU

Geen opmerkingen: