dinsdag 22 mei 2012

'Gasprijs 4 miljard omlaag bij toetreding Russische douane-unie'

Oekraïne kan een korting van pakweg 4 miljard euro krijgen op het Russische gas als de regering besluit toe te treden tot de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Dat heeft de onafhankelijke energiedeskundige Valentin Zemlianski verklaard. De voormalige woordvoerder van het Oekraïense energiebeddrijf Naftogaz gaat daarbij uit van een jaarlijkse afname van 27 miljard kubieke meter aardgas.

Er wordt nu 344 euro aan Gazprom betaald voor 1.000 kubieke meter gas. Dat kan tussen de 180 tot 195 euro worden als Oekraïne in gaat op de langgekoesterde wens van Rusland. Niet alleen krijgt Oekraïne dan een veel lagere gasprijs, hetgeen de economie ten goede komt, maar ook neemt dan de druk vanuit Rusland af om de gasdoorvoerleiding richting Europa in Russische handen te brengen.

"De Oekraïense regering staat niet open voor toetreding tot de douane-unie, maar ik verwacht dat de economische omstandigheden de beslissende duw zullen geven", veronderstelt Zemlianski in een interview met het persbureau Ukrinform

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: