vrijdag 25 mei 2012

Moederlandpartij steunt Litvin's voorstel

De Moederlandpartij steunt de oproep van parlementsvoorzitter Volodimir Litvin om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen te houden na het uit de hand gelopen debat over het Russisch als officiële regionale taal, waarbij parlementsleden op de vuist gingen.

"Het parlement heeft in de huidige samenstelling hierdoor z'n recht van spreken verloren", aldus vice-voorzitter van het parlement Mikola Tomenko, tevens fractielid van de Moederlandpartij. Hij heeft zelfs al een datum voor vervroegde verkiezingen: zondag 26 augustus. Dan zou ook meteen de burgemeestersverkiezing van Kiev plaats kunnen hebben.

Mocht er geen meerderheid zijn voor het ontbinden van het parlement, dan wil de Moederlandpartij eventueel langdurig de toegang tot de vergaderzaal blokkeren zodat het parlement niet kan vergaderen. "Immers, als het parlement 30 dagen niet heeft kunnen vergaderen, dan heeft de president het recht om het te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Maar we moeten nog uitzoeken hoe dat in elkaar zit", aldus Tomenko.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: