zaterdag 26 mei 2012

'Tegenstanders uitbreiding EU hebben vrij spel'

De tegenstanders van verdere oostwaartse uitbreiding van de Europese Unie hebben in feite de vrije hand gekregen. Tot deze conclusie komt politiek analist Dmitro Vidrin naar aanleiding van de motie waarin het Europese Parlement deze week de manier veroordeelde waarop in Oekraïne oud-premier Joelia Timosjenko wordt behandeld.

"Sommige Europese politici proberen nu uit hoe ver ze kunnen gaan met het uitoefenen van druk op een land dat niet tot de EU behoort. De tegenstanders van uitbreiding van de EU krijgen nu alle kans om zich uit te leven. Dat zullen ze tot het uiterste doen", aldus Vidrin. Het is volgens hem voor het eerst dat er druk op een land kan worden uitgeoefend zonder dat dit geld kost. "Wie druk wil zetten op Griekenland moet daarvoor met miljarden euro's over de brug komen. Om druk uit te oefenen op Oekraïne volstaat het om op de blauwe plekken van Timosjenko te wijzen."

Vidrin constateert echter ook dat de Oekraïense regering zelf alle gelegenheid geeft aan de tegenstanders van uitbreiding van de Europese Unie. "En er zal een enorme inspanning nodig zijn om de relatie van Oekraïne met de EU weer op de rails te krijgen."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: