donderdag 17 mei 2012

Omboudsvrouw Loetkovska heeft de schijn tegen

Valeria Loetkovska, de nieuwe ombudsvrouw van Oekraïne, wil haar werk beter doen dan haar voorgangster Nina Karpasjova die veertien jaar deze functie bekleedde en van alle kanten werd beticht van partijdigheid. Onder de regering-Joesjenko kwam Karpasjova op voor de rechten van oud-ministers die als repressaille in de gevangenis belandden, in de afgelopen twee jaar zette ze zich in voor een betere behandeling van onder meer oud-premier Joelia Timosjenko.

Loetkovska's handel en wandel wordt nu met argusogen bekeken door de oppositie, aangezien zij door de regeringspartijen naar voren is geschoven. Zij zal haar onafhankelijkheid moeten bewijzen, evenals haar streven naar verbetering van de mensenrechten in Oekraïne. Tot dusverre heeft ze echter weinig van zich laten horen.

Haar voorgangster openbaarde, terwijl haar opvolgster al in de startblokken stond, foto's van Timosjenko die onder de blauwe plekken zat. Volgens Timosjenko, en in haar kielzog Karpasjova, het gevolg van de ruwe behandeling door gevangenisbewakers die haar onder dwang overbrachten naar een ziekenhuis. Volgens de autoriteiten een opzetje: Timosjenko zou zelf de blauwe plekken hebben veroorzaakt door zich opzettelijk te stoten aan meubilair in haar cel.

Loetkovska was tot voor kort vertegenwoordigster van de Oekraïense regering bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Zij verdedigde daar de positie van de huidige machthebbers in de kwestie-Loetsenko, de oud-minister van Binnenlandse Zaken die tot vier jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Maar nu moet zij vijf jaar lang Oekraïense burgers zien te verdedigen tegen diezelfde autoriteiten die ze eerst verdedigde. "Van een moreel dilemma is geen sprake'', oordeelde Loetkovska evenwel in een interview dat de Kyiv Post dinsdag publiceerde.

Intussen doet het gerucht de ronde dat Nina Karpasjova onder druk van de autoriteiten Oekraïne heeft moeten verlaten, iets wat door fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de regerende Partij van de Regio's woensdag nog met klem werd ontkend.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: