dinsdag 29 mei 2012

Oppositie presenteert hervormingsprogramma

De Moederlandpartij en de Beweging voor Verandering hebben een gezamenlijk hervormingsprogramma gepresenteerd, met als belangrijkste punt het verhogen van de lonen van het overheidspersoneel. Daarmee willen de twee grootste oppositiepartijen de corruptie in het land tegen gaan. Partijleider Arseni Jatsenjoek van de Beweging voor Verandering en Oleksandr Toerchinov van de Moederlandpartij maakten dit maandag bekend.

Na de parlementsverkiezingen van eind oktober willen zij wetgeving en rechtspraak op de schop nemen en Joelia Timosjenko en andere oud-ministers zo snel mogelijk uit de gevangenis halen. Timosjenko is leider van de Moederlandpartij. Haar partijgenoot en rechterhand Toerchinov merkte op dat de oppositie vast van plan is ''om de mensen die Oekraïne nu teisteren'' te verslaan.

Het hervormingsprogramma wordt definitief vastgesteld tijdens een gezamenlijk congres van beide partijen op 30 juli. In de komende weken worden verspreid over het land elf gespreksrondes gehouden over de verschillende programmaonderdelen. De eerste gespreksronde is al komende vrijdag, als gesproken wordt over de buitenlandse politiek.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: