vrijdag 25 mei 2012

Prostituees melden zich massaal voor EK voetbal

Prostituees uit heel Oekraïne willen meeprofiteren van het EK-voetbal dat over twee weken in hun land begint. Massaal trekken ze naar de speelsteden en vooral hoofdstad Kiev. Maar de Oekraïense politie heeft ook een taak: de straten schoonhouden. Schattingen over het aantal prostituees in Oekraïne lopen uiteen van 70.000 tot 85.000. Een aantal dat mogelijk nog oploopt tot zo'n honderdduizend wanneer 'seizoensmedewerkers' uit landen als Oezbekistan, Azerbeidzjan en Moldavië zich melden.

De meeste dames van lichte zeden gaan zich ophouden in de hoofdstad Kiev; daar zijn de mogelijke inkomsten het hoogst. Twintigduizend vrouwen zouden er zelfs al zijn, en zich aanbieden op openbare plekken als  vliegvelden en rondom hotels in het centrum.

Op de Chresjastik, de brede hoofdstraat van Kiev, deelt Sasja al visitekaartjes voor seksuele diensten uit. Hij richt zich daarbij vooral op buitenlanders. 'Entertainment voor de elite' staat er op het kaartje, en een telefoonnummer. Even later laat hij in een nabijgelegen huis zien wat hij in de aanbieding heeft. In een armoedig gedecoreerde kamer staan tien vrouwen op een rij opgesteld. Ze zijn naakt. Zes zijn er Oekraïens, de andere dames komen uit meer oostelijke windstreken als Oezbekistan en Azerbeidzjan. "U mag kiezen”, zegt Sasja. "Veertig dollar voor een uur.” Hij staart bij de vraag of deze prostituees zich uit vrije wil aanbieden. "Bizness” is zijn simpele antwoord.

De politie heeft vrede met de criminele praktijken van Sasja en laat hem zijn gang gaan. Zij heeft als taak van de politiek meegekregen om de straten juist schoon te houden; prostitutie mag niet zichtbaar zijn. Dat zou immers vloeken met het ideaalbeeld dat de Oekraïnse regering aan Europa wil tonen. "Slechts een paar prostituees zal daadwerkelijk 'toegang' krijgen tot de buitenlanders”, voorspelt Volodymyr Polisjtsjoek, woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De politie mag volgens hem 'hard' optreden tegen zichtbare sekswerkers.

Organisaties die prostituees bijstaan zijn niet blij mee met de strenge politiecontrole. Zij noemen dit 'de Russische benadering'. "Roekeloos duwen zij de sekswerkers naar een meer verborgen onderwereld”, zegt Oksana Matiyasj van HIV/AIDS Alliance Ukraine. Volgens haar is de politie al flink bezig met 'schoonmaken'.

Matiyasj: "Wanneer de prostitutie underground gaat, zijn er meer risico's. Meer drugs en drank, en dus meer geweld en mishandeling. Maar ook minder medische preventie en behandeling. Nu kunnen ze in de gebieden waar ze opereren gratis condooms krijgen bij de apotheek. De klant dicteert en de kwetsbaarheid neemt toe.” Met bijna een miljoen besmettingen kent Oekraïne de hoogste hiv-aidsverspreiding van Europa.

Ook Natalia Botsjkor kan haar werk minder goed uitvoeren. Als hoofd van La Strada Ukraine richt ze zich vooral op vrouwen die het slachtoffer zijn van mensenhandel, een groot probleem in Oekraïne, dat zowel als bron als doorvoerland dient. "Als de politie zich tijdens het EK zo gaat gedragen, is het voor ons veel moeilijker om zorg te bieden.” La Strada heeft een hotline waar vrouwen in nood naartoe kunnen bellen. "De politie adviseert hen ook om ons te bellen. Dan hebben ze er zelf minder werk aan.”

Het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken heeft bepaald dat prostituees tijdens het EK hoge boetes kunnen ontvangen, variërend van vijf tot vijftien maanden minimumloon. Tot deze maand lag die boete op zo'n twintig euro per delict. De klant gaat in alle gevallen vrijuit.
Bron: De Limburger

Geen opmerkingen: