maandag 21 mei 2012

UESU-proces Timosjenko vijf weken uitgesteld

Het proces tegen oud-premier Joelia Timosjenko vanwege verduistering en belastingontduiking als mede-eigenaar van het energiebedrijf UESU is uitgesteld tot maandag 25 juni. Rechter Kostjantin Sadkovski was er maandagmorgen snel klaar mee: bij afwezigheid van de verdachte kan het proces niet beginnen. Timosjenko verblijft in een ziekenhuis in Charkiv, waar zij wordt behandeld voor haar rugklachten en bovendien herstellende is van een hongerstaking van 21 dagen.

Het Hof van Cassatie besloot afgelopen week nog geen uitspraak te doen over Timosjenko's cassatieverzoek vanwege de veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf in de kwestie rond het Russische gascontract. De uitspraak is een dag na de hervatting van het UESU-proces, namelijk dinsdag 26 juni. Ook hier werd Timosjenko's afwezigheid wegens ziekte als reden aangevoerd.

Van de zijde van het Openbaar Ministerie werd na het besluit van rechter Sadkovski betoogd dat het belang van Timosjenko voorop staat, dat zij alle kans moet krijgen om zich te verdedigen. Timosjenko's advocaat Sergei Vlasenko zette er echter tegenover dat 25 en 26 juni geen toevallig gekozen dagen zijn. Het zijn juist de dagen waarop de parlementaire vergadering van de Raad van Europa zich uitspreekt over de situatie in Oekraine, waarop eerder al de nodige kritiek werd uitgeoefend en eind januari zelfs met sancties werd gedreigd.

Bronnen: Interfax-Oekraine, Kyiv Post

Geen opmerkingen: