zondag 17 juni 2012

Bedrijf benadeelt kleine landeigenaren al jaren

Ruim honderd landeigenaren in de regio Chernihiv proberen al jaren om het landbouwbedrijf Droezjba Nova te bewegen het achterstallige pachtgeld eindelijk te betalen. Het bedrijf pacht al sinds 2001 land van hen, maar betaalt niet alleen minder dan contractueel afgesproken maar ook nog eens onregelmatig. Bovendien put Droezjba Nova de landbouwgrond uit, waardoor de waarde voor de eigenaren steeds minder wordt.

Al in 2004 werd het eerste proces tegen Droezjba Nova gevoerd en er volgden vele in de jaren daarna, maar steeds zonder succes. Intussen blijft het bedrijf de inwoners van één van de armste regio's van Oekraïne benadelen. De rechtmatige eigenaren willen hun land terug, zodat ze zelf kunnen gaan verbouwen.

Nu rechtszaken en een beroep op politieke steun niets opleveren, bezinnen zij zich op andere maatregelen. Na enkele protestmanifestaties is het tijd voor drastischer maatregelen, aldus Sergei Fesan, inwoner van het dorp Berezjivka en één van de aanvoerders van de landeigenaren.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 2001 werd het land van de (grote) staatsboerderijen verdeeld onder een groot aantal (kleine) landeigenaren. Tot dusverre is verkoop van landbouwgrond verboden, zodat landbouwbedrijven als Droezjba Nova slechts grond kunnen pachten. Er is een nieuwe Landwet in de maak die verkoop aan Oekraïense gegadigden mogelijk maakt.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: