zaterdag 30 juni 2012

Hoge Raad is er nog altijd niet uit met Koetsjma

Nog altijd is oud-president Leonid Koetsjma niet volledig vrijgepleit van betrokkenheid bij de moord op journalist Georgi Gongadze. De Hoge Raad beraadt zich nog altijd op de vraag of het terecht was dat een rechtbank afgelopen december het onderzoek liet stopzetten. In hoger beroep bleef die beslissing in eerste instantie overeind, maar nu moet de Hoge Raad op verzoek van het Openbaar Ministerie dus beslissen of dit allemaal terecht is.

Het strafrechtelijk onderzoek tegen Koetsjma begin in maart vorig jaar. Het Openbaar Ministerie wilde toen uitzoeken of Oekraïne's tweede president zijn boekje te buiten was gegaan. Belangrijk in deze kwestie waren de, door een veiligheidsmedewerker in het geheim gemaakte geluidsopnames waarin Koetsjma met anderen besprak dat de lastige verslaggever het zwijgen moest worden opgelegd.

De geluidsopnamen werden door de rechtbank echt bevonden, maar bevatten volgens diezelfde rechtbank onvoldoende bewijs dat de toenmalige president betrokken was bij de geruchtmakende moord uit 2001.

Rond de Hoge Raad speelt zich momenteel wel het nodige af. De advocaten van zowel de weduwe Miroslava Gongadze als van veiligheidsmedewerker majoor Mikola Melnisjenko hebben enkele rechters gewraakt, terwijl een andere betrokkene vanwege buitenlands verblijf wil dat de uitspraak tot eind juli wordt uitgesteld.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: