dinsdag 26 juni 2012

Joesjenko mag politieke combinatie niet leiden

Ons Oekraïne, de Oekraïense Volkspartij, het Congres van Oekraïense Nationalisten, Sobor en een aantal andere maatschappelijke organisaties willen zich verenigen om samen een vuist te kunnen maken bij de parlementsverkiezingen van eind oktober. Er wordt volgens Joeri Kostenko van de Volkspartij al een jaar over gesproken, maar nu moet het er toch van komen.

"Het is zoiets als de terugkeer van de beweging Rukh, van direct na de onafhankelijkheid in 1991'', aldus Kostenko die vindt dat de Oekraïense kiezer op een partij rechts van het midden moet kunnen stemmen Het is niet automatisch zo dat Viktor Joesjenko, nu nog de partijleider van Ons Oekraïne, straks de kieslijst gaat aanvoeren. "We hebben afgesproken dat geen van de kopmannen die positie gaat innemen." Wie dat dan wel gaat doen, is nog niet bekend.

Joesjenko's populariteit is sinds zijn aftreden als president als een plumpudding in elkaar gezakt. Volgens een recente opiniepeiling kan hij nog maar met moeite rekenen op 1 procent van de kiezers. Zijn eigen partij was ook al niet van zins om hem als lijstaanvoerder aan te wijzen.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: