donderdag 28 juni 2012

'Oekraïners verzekeren dat zij bij Europa horen'

Voorzitter Pawel Kowal van de commissie voor samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne heeft de EU-leiders opgeroepen om zo snel mogelijk de visumplicht af te schaffen. De Poolse politicus vindt dat er een signaal naar de Oekraïense bevolking uit moet gaan dat zij meetelt in Europa, ondanks de huidige politieke spanningen tussen de Oekraïense autoriteiten en de EU.

Kowal vindt dat de Oekraïners niet gestraft moeten worden voor de manier waarop hun regering om gaat met leden van de oppositie als oud-premier Joelia Timosjenko, die volgens de EU na een politiek gemotiveerd proces nu een gevangenisstraf van zeven jaar uit zit.

Vijf jaar geleden besloten beide partijen dat de visumplicht op termijn moest worden afgeschaft, maar dat Oekraïne eerst de grenscontrole en onder meer de kwaliteit van de paspoorten moest verbeteren. Afgelopen december werden de afgspraken van toen nogmaals bevestigd, maar intussen zit er weinig schot in afschaffing of op z'n minst het versoepelen van de criteria om een Schengen-visum te verkrijgen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: