dinsdag 19 juni 2012

OM: 'Onderzoek Timosjenko kan met dwang'

Het Openbaar Ministerie wil oud-premier Joelia Timsjenko medisch laten onderzoeken, desnoods gedwongen, als zij blijft zeggen dat haar gezondheidstoestand het niet toestaat om in de rechtbank te verschijnen. Dat heeft plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin gezegd in een interview met de krant Kommersant. Timosjenko moet worden gehoord in het proces dat het Openbaar Ministerie tegen haar wil openen vanwege belastingontduiking en verduistering, maar ook in de moordzaak-Sjerban.

"We hebben veel bewijzen van haar betrokkenheid bij deze moord", aldus Koezmin. Hij beschuldigt Timosjenko's verdediging er van dat die de rechtsgang belemmert door steeds maar te wijzen op de slechte gezondheid van Timosjenko die na een hongerstaking al enkele weken verblijft in een ziekenhuis in Charkiv.

Volgens de Oekraïense wetgeving kan Timosjenko niet worden berecht terwijl zij ziek is en onvoldoende in staat om zich te verweren tegen wat haar ten laste wordt gelegd. Echter, als die slechte gezondheidstoestand zich over een lange periode uitstrekt, dan heeft het Openbaar Ministerie het recht om een medisch onderzoek te eisen, desnoods onder dwang.

Timosjenko heeft steeds geweigerd zich te laten behandelen door artsen die in dienst zijn van de overheid, haar rugklachten worden behandeld door Duitse artsen.

Bron: Western Information Center.

Geen opmerkingen: