woensdag 13 juni 2012

Openbare rechtszaak geruchtmakende moord

De rechtszaak tegen de moordenaars en verkrachters van Oksana Makar is openbaar, behalve wanneer er vertrouwelijke informatie op tafel komt. Dat heeft de rechtbank besloten. Het Openbaar Ministerie had om een openbare rechtsgang verzocht, omdat er nogal wat commotie ontstond nadat bekend werd dat twee van de drie verdachten vrijuit gingen vanwege het feit dat hun vaders belangrijke openbare functies bekleden.

De opwinding liep zo hoog op, dat zelfs president Viktor Janoekovitsj zich er mee bemoeide. Die verordonneerde dat het duo niet in Mikolajiv, maar in de hoofdstad Kiev berecht moesten worden.

De 18-jarige Oksana Makar werd begin maart verkracht door drie jonge mannen. Na de verkrachting brachten zij haar naar een bouwplaats, waar ze haar met benzine overgoten en in brand staken.

Een automobilist met pech hoorde haar vlakbij kreunen en sloeg alarm. De jonge Oekraïense had zware brandwonden en moest vanwege de mishandelingen die ze had ondergaan ook een nier missen. Na drie weken op het randje van de dood overleed zij alsnog.

De drie daders werden al snel opgepakt. Toen bekend werd dat twee van hen slechts als getuigen werden aangemerkt en niet als daders braken protesten uit. In Mikolajiv, maar ook in andere steden in het zuiden van Oekraïne gingen inwoners de straat op om te protesteren. Er werd zelfs geroepen om herinvoering van de doodstraf.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: