vrijdag 8 juni 2012

Particulier charme-offensief Vriendelijk Oekraine

Na al het slechte nieuws over Oekraine in de Europese media zijn vrijwilligers onder de naam Vriendelijk Oekraine een charme-offensief begonnen. De vrijwilligers helpen buitenlandse bezoekers met het vinden van onderdak, ze helpen met de taal en bieden vervoer aan voetbalfans die voor het EK naar Oekraine komen. Het initiatief komt van Maksim Prodan, een personeelschef in de hoofdstad Kiev.

Prodan vindt het belangrijk om een andere kant van Oekraine te laten zien, de vriendelijke kant. Hij besloot voetbalfans gratis onderdak aan te bieden via zijn website http://www.rooms4free.org.ua/. Het betekende het begin van de publiekscampagne Vriendelijk Oekraine.

Prodan is er inmiddels in geslaagd om 400 voetbalsupporters onderdak te bieden. Hij krijgt veel aanbiedingen van Oekrainers die volgens hem hun kennis van de Engelse taal willen verbeteren en graag vriendschappen willen sluiten met buitenlanders.

"Het EK is voor ons een buitenkans, we kunnen ons als Oekrainers open stellen voor andere culturen. Bovendien kunnen we laten zien dat Oekraine meer is dan al die verhalen over corruptie en racisme", zegt Nadia Gavrikova, die voetbalfans uit Duitsland, Nederland en Oostenrijk in Charkiv wil onderbrengen. Zij heeft al enkele interessante uitstapjes in gedachten voor haar gasten en zij wil ze graag traditionele Oekraiense gerechten voorzetten.

Ook anderen zoeken hun eigen manier om te helpen. Zoals Sergei Oezlov, een ingenieur uit Donetsk die via http://www.2012well.com.ua/ liefst 75 telefoonnummers beschikbaar heeft van mensen die voetbalsupporters in hun eigen taal te woord kunnen staan. Volgens Oezlov zijn er altijd Oekrainers bereid om buitenlanders te helpen. Is het niet met de taal, dan wel met het regelen van vervoer.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: