vrijdag 15 juni 2012

Polen en Oekraïne prima occasionmarkten

Mocht Nederland het er niet goed vanaf brengen in het lopende EK, onze occasionhandel met de beide organiserende landen lijdt er niet onder. Zowel Polen als Oekraïne zijn uiterst belangrijke afzetmarkten voor onze gebruikte personen- en bestelauto’s. Dit blijkt uit cijfers van VWE, voor AM geanalyseerd door Aumacon.

In de eerste maanden van 2012 is de uitvoer van gebruikte personenauto's wederom fors gestegen. Ruim 82 duizend occasions verlieten ons land tegenover ruim 63 duizend in dezelfde periode in 2011, een stijging van 29,1 procent. De export van bestelauto's (<3,5 ton gvw) daalde in dezelfde periode met zo'n tien procent; 15.378 stuks in Q1-2012 tegenover 17.017 in Q1-2011.

In de rij van populairste exportlanden spelen Polen en Oekraïne een opvallende rol. Polen was lange tijd zelfs de grootste afzetmarkt voor Nederlandse personenauto's. Dit jaar is Libië echter langszij gekomen en is inmiddels goed voor een vijfde van onze occasionexport. Polen is met 14,4 procent nog steeds goede tweede. Oekraïne 'scoort' hier minder dan één procent.

In de lijst van exportbestemmingen van bestelauto's spelen beide voetballanden zelfs een dominante rol. Oekraïne doet in haar eentje ruim 42 procent van al onze exportbusjes. Polen volgt met dik 12 procent. De kans dat Nederlandse supporters aldaar hun vorige auto tegenkomen is dus niet uit te sluiten.

Bron: Aumacon.nl

Geen opmerkingen: