zondag 24 juni 2012

Russisch opnemen in Grondwet 'een illusie'

Parlementsvoorzitter Volodimir Litvin verwerpt het idee om het Russisch als tweede nationale taal van Oekraïne op te nemen in de Grondwet. "Een illusie'', noemde Litvin dit voorstel van parlementslid Vadim Kolesnisjenko van de regerende Partij van de Regio's. 
 
"Er is geen meerderheid voor in het parlement, zeker niet in de samenstelling van na de verkiezingen van oktober", aldus Litvin in een interview dat werd uitgezonden op Rada TV, het televisiekanaal van het Oekraïense parlement. Kolesnisjenko had eerder verklaard dat bij de komende Grondwetsherziening een artikel moet worden opgenomen dat er twee officiële talen in Oekraïne zijn: Oekraïens en Russisch.

De Partij van de Regio's zet met het oog op de komende verkiezingen zwaar in op een officiële status voor het Russisch, in de hoop daarmee stemmen te winnen. Er ligt al een wetsvoorstel bij het parlement om het Russisch een aparte status te geven als regionale taal, hetgeen inhoudt dat die status in een regio wordt verleend als minstens 10 procent van de bevolking Russisch spreekt (of elders bijvoorbeeld Hongaars of Roemeens). 
 
In praktische zin houdt dat in dat met name in het oosten en zuiden van het land Russisch een officiële status krijgt. Het wetsvoorstel is in eerste lezing aangenomen, maar het is nog onduidelijk wanneer de tweede, beslissende stemming is.

Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov kwam zaterdag met het voorstel om een referendum over deze kwestie te houden. Het initiatief zou dan niet van het goeddeels onwillige parlement moeten komen, maar van de Constitutionele Vergadering, die afgelopen week begonnen is aan het proces voor een Grondwetsherziening.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: