maandag 25 juni 2012

Ruzie om vraag wie bedrijven binnen mag vallen

Er is nog geen zicht op welke termijn er een fiscale opsporingsdienst komt, aldus minister Valeri Chorosjkovski van Financiën. Hij wil wel graag zo'n dienst, omdat er allerlei politiediensten actief zijn en die hebben nu het recht om op elk willekeurig moment een bedrijf binnen te vallen. "Dat is niets anders dan het wegpesten van bedrijven", aldus Chorosjkovski.

Zulke invallen worden ook gebruikt om bedrijven onder druk te zetten. De staatsveiligheidsdienst SBU, maar ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Openbaar Ministerie hebben nu het recht om het bedrijfsleven te controleren.

De minister vindt dat er snel een fiscale opsporingsdienst komt die onder zijn ministerie valt en strikt volgens de wet opereert. "Alle andere diensten moeten weg blijven van de bedrijven." In de nieuwe Strafwet staat nauwkeurig omschreven onder welke voorwaarden een inval gedaan kan worden bij een bedrijf dat wordt verdacht van belastingontduiking.

De Belastingdienst is tegen een fiscale opsporingsdienst die thuis hoort bij Binnenlandse Zaken. Algemeen directeur Oleksandr Klimenko gaf eerder al te kennen dat de Belastingdienst het alleenrecht moet krijgen.Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: