donderdag 21 juni 2012

Timosjenko klaagt Janoekovitsj aan

Oppositieleider Joelia Timosjenko wil president Viktor Janoekovitsj bestoken met processen bij internationale rechtbanken, omdat hij haar in verband heeft gebracht met een zestien jaar oude moordzaak. Erger nog, volgens Timosjenko is zij op voorhand al schuldig verklaard. Janoekovisj' opmerkingen hebben tot veel verontwaardiging geleid.

De oppositie noemt het een 'direct bewijs' dat in Oekraïne sprake is van politiek gemotiveerde rechtspraak. Het interview waarin Janoekovitsj zijn gewraakte uitspraak deed, is door het persbureau Bloomberg over de hele wereld verspreid. Dat geeft Timosjenko de gelegenheid om de president op internationaal niveau juridisch aan te pakken.

"Timosjenko is Janoekovitsj dankbaar dat hij tegenover de hele wereld heeft toegegeven dat hij opdracht heeft gegeven om haar onder druk te zetten", aldus advocaat Sergei Vlasenko. Komende week worden buitenlandse advocaten gevraagd om zoveel mogelijk rechtszaken tegen de Oekraïense president aan te spannen.

De zakenman en parlementariërYevgen Sherban werd in november 1996 op het vliegveld van Donetsk doodgeschoten, net als zijn vrouw en een medewerker van de luchthaven. De moordenaar werd al in 2003 veroordeeld. Timosjenko en oud-premier Pavlo Lazarenko worden verdacht van betrokkenheid bij het beramen van de moord. Aanvankelijk gaf het Openbaar Ministerie overigens nog te kennen dat Timosjenko ''als getuige'' zou worden gehoord.

Bron: Ukrainian Journal

Geen opmerkingen: