zondag 24 juni 2012

Timosjenko te ziek om proces bij te wonen

De Oekraïense oppositieleidster Joelia Timosjenko, die vastzit en in een ziekenhuis ligt, zal het tweede omstreden proces tegen haar niet bijwonen. Volgens de Oekraïense gevangenisautoriteiten kan ze niet vervoerd worden. De mededeling kwam nadat Timosjenko was onderzocht door een Duitse neuroloog, Karl Max Einhäupl.

Het succes van de behandeling aan een hernia komt door haar naar de rechtszaal te brengen in gevaar, was zijn conclusie. Timosjenko is aangeklaagd voor belastingontduiking en verduistering. De zaak is al een keer uitgesteld vanwege haar gezondheid en begint maandag in Charkiv.

President Viktor Janoekovitsj zegt in een interview met het Duitse weekblad SUPERillu dat hij te doen heeft met Timosjenko, zijn grootste politieke rivaal. "Als mens", aldus Janoekovitsj. "Ik wens haar een eerlijk en vlot proces toe." De Oekraïense president is bereid haar gratie te verlenen nadat de processen tegen Timosjenko eenmaal zijn gevoerd. Timosjenko zelf heeft steeds te kennen gegeven dat zij een pardon van de hand wijst.

Janoekovitsj steunt het idee van voorzitter Martin Schultz van het Europese Parlement voor een onafhankelijk onderzoek naar de aantijgingen tegen Timosjenko door de voormalige Poolse president Alekander Kwasniewski en de vroegere voorzitter van het Europarlement, Pat Cox.

Bronnen: ANP, Kyiv Post

Geen opmerkingen: