woensdag 20 juni 2012

Werk Constitutionele Vergadering begonnen

De Constitutionele Vergadering wil eind dit jaar alle wijzigingsvoorstellen voor de Grondwet op tafel hebben. Na de nodige discussie en besluitvorming moeten die voorstellen eind volgend jaar, begin 2014 ter goedkeuring worden voorgelegd aan president Viktor Janoekovitsj. Dat is zo ongeveer de planning waarmee voorzitter Leonid Kravsjoek woensdag mee aan kwam. Er komt geen volledig nieuwe Grondwet, aldus Kravsjoek.

De Constitutionele Vergadering had woensdag de eerste bijeenkomst, waarbij ook de president aanwezig was. Hij hield de deelnemers voor dat wijzigingen van de Grondwet zich moeten richten op de bescherming van de Oekraïners, onder meer door een eerlijke rechtspraak, respect voor de mensenrechten en een effectiever werkende overheid.

Janoekovitsj sprak de verwachting uit dat de oppositie, die de Constitutionele Vergadering nu boycot, na de parlementsverkiezingen van eind oktober wel mee wil beraadslagen over de Grondwetsherziening. De Constitutionele Vergadering bestaat voor een belangrijk deel uit vooraanstaande Oekraïners die zo mee kunnen praten over de verdere ontwikkeling van hun land.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: