dinsdag 12 juni 2012

'Westerse media boren Oekraïne de grond in'

De Westerse media helpen Oekraïne niet, maar trappen het land alleen maar de grond in. Incidenten worden opgeblazen, terwijl de werkelijke problemen van Oekraïne goeddeels buiten schot blijven. "Bij de intentie van veel verhalen in de media kunnen vraagtekens gezet worden. Gaat het er om de lezer te informeren, of zijn ze alleen maar bedoeld om het toch al magere imago van Oekraïne in Europa nog verder af te breken", vraagt Salome Gongadze zich af in de Kyiv Post.

Salome is de dochter van journalist Georgi Gongadze, die zich in de eerste jaren van Oekraïne's onafhankelijkheid kritisch tegenover de autoriteiten opstelde en in 2005 werd vermoord. Zij studeert nu in de Verenigde Staten, maar volgt de gang van zaken in haar moederland met grote interesse. En de Westerse media met ergernis, zo blijkt uit haar kritiek.

Niet dat er geen problemen zijn. Salome Gongadze erkent dat, maar tekent er bij aan dat die door de media nog eens flink worden aangezet. Incidenten worden opgeblazen en de drang naar het brengen van sensatie is groter dan die naar het brengen van de waarheid.

Daar staat tegenover dat de Oekraïense autoriteiten er blijk van hebben gegeven dat zij geen weet hebben van public relations - of erger, volgens Gongadze, er niets van willen weten. Goede PR bedrijven, zoals veel andere landen doen, zou de imagoschade kunnen beperken.

"Oekraïne is het respect kwijt geraakt van een aantal landen, met name Duitsland en Groot-Brittannië, waar hardop wordt gezegd dat Oekraïne het EK voetbal niet verdient. Ik hoop dat de bezoekers van ons land de gastvrijheid waarderen en die straks ook uitdragen. Laat hen ervaren dat het eenzijdige beeld van Oekraïne niet strookt met de werkelijkheid en dat, ook al graaft de regering een alsmaar dieper wordende kuil voor zichzelf, de bevolking zich van haar beste kant laat zien."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: