dinsdag 31 juli 2012

Aanklager wil videoverbinding met Timosjenko

De openbare aanklager wil dat oud-premier Joelia Timosjenko via een videoverbinding vanuit het ziekenhuis kan deelnemen aan de rechtszaak wegens belastingontduiking die dinsdagmorgen is begonnen. Timosjenko weigerde maandag naar de rechtbank te komen, omdat zij nog onvoldoende hersteld is van de rugklachten waarvoor zij al geruime tijd in een ziekenhuis in Charkiv verblijft. Volgens de aanklager is een videoverbinding volgens de Oekraiense wet toegestaan, maar het voldoet niet aan de internationaal geldende regels.

Buiten de rechtszaal staan 2.500 demonstranten, zowel pro als contra Timosjenko. Beide kampen worden van elkaar gescheiden door een politiecordon. Veel tegenstanders dragen een zwart shirt met een afbeelding van een lege batterij en het opschrift 'Julia is leeggelopen'.

Evenals eerder was ook ditmaal sprake van een korte rechtszitting. Rechter Kostjantin Sadovski kondigde aan dat hij uit wil zoeken of een videoverbinding met een aangeklaagde die in het ziekenhuis verblijft inderdaad past binnen de Oekraiense wetgeving. Daartoe verdaagde hij de zitting tot dinsdag 14 augustus.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: