maandag 30 juli 2012

Communisten willen weer bedrijven nationaliseren

Petro Simonenko wil de belangrijkste industriële bedrijven van het land nationaliseren. Dat zei hij maandag op het verkiezingscongres van de Communistische Partij. Simenko en zijn partijgenoten zien vol vertrouwen uit naar de parlementsverkiezingen van eind oktober.

Zeker na het bekend worden van het resultaat van een recent opinieonderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociologie waarbij bleek dat de Communistische Partij kan rekenen op 10 procent van de stemmen. Daarmee zou de partij weleens het resultaat van de vorige verkiezingen kunnen overtreffen. Toen werden 26 parlementszetels behaald.

De populistische toon van de communisten slaat aan. We halen het bij de rijken en geven het aan de armen, zo luidt de steeds herhaalde boodschap aan de kiezers. De Communistische Partij zegt voorstander te zijn van een belasting op luxe goederen, maar toch werd onlangs een voorstel daartoe weggestemd met de steun van de communisten.

Dat zou kunnen zijn omdat zich onder vooraanstaande partijleden ook de nodige vermogende lieden bevinden, menen critici. Op de nieuwssite Ukrajinska Pravda is bijvoorbeeld de communistische parlementariër Joeri Gajdajev te zien die in december bij zijn kostbare Porsche Cayenne werd gefotografeerd. Partijleider Petro Simonenko staat bekend om zijn voorliefde voor Zwitserse horloges van tienduizenden euro's.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: