woensdag 18 juli 2012

Definitieve tekst vrijhandelsverdrag eindelijk af

De definitieve tekst van het vrijhandelsverdrag tussen Oekraine en de Europese Unie wordt donderdag in Brussel bekend gemaakt. Daarmee is een volgende stap gezet in het proces, nadat in december de onderhandelingen over het verdrag werden afgerond. Na het vaststellen van de definitieve tekst volgen de vertalingen voor de afzonderlijke EU-landen en moeten die landen besluiten of ze met het verdrag instemmen.

Dat laatste kan nog wel een probleem worden. In de meeste EU-landen is verzet gerezen tegen de manier waarop de Oekraiense autoriteiten om springen met oud-ministers als Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko, die tot langdurige gevangensstraffen zijn veroordeeld voor beslissingen uit hun bewindsperiode. Dat kan er toe leiden dat sommige EU-landen weigeren het akkoord goed te keuren.

Over het vrijhandelsverdrag is vanaf 2007 onderhandeld. Oekraiense producten krijgen vrij toegang tot de Europese markt, producten uit de EU-landen eveneens in Oekraine. Wel moeten Oekraiense producenten voldoen aan Europese kwaliteitsnormen en moet een aantal producten, zoals de Oekraiense champagne en cognac, van naam veranderen vanwege het Europese merkenrecht.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: