dinsdag 10 juli 2012

Duitse artsen: Timosjenko niet naar rechtbank

De artsen van de Duitse kliniek Charite ontraden de deelname van oud-premier Joelia Timosjenko aan het proces tegen haar wegens verduistering en belastingontduiking dat morgen verder gaat. Dat beweert althans haar advocaat Sergei Vlasenko.

"Dat kan haar gezondheid sterk beïnvloeden'', zei Vlasenko dinsdagmorgen aan verslaggevers bij het ziekenhuis waar Timosjenko al geruime tijd verblijft. Dinsdagmorgen werd bekend dat de rechtbank in Charkiv gehoor heeft gegeven aan het advies van de artsen, het proces is uitgesteld tot maandag 23 juli.

Vlasenko wilde geen commentaar geven op het bezoek van een delegatie van het Europese Parlement die even tevoren bij Timosjenko op bezoek was. De delegatieleider, voormalig parlementsvoorzitter Pat Cox, heeft later op de dag een verklaring aangekondigd.

Advocaat Vlasenko meldde maandag dat de gezondheidstoestand van Timosjenko niet verbetert, maar juist achteruit gaat. Vooral mentaal, want er is een onrustige sfeer gecreëerd in het ziekenhuis. "Ze lopen maar in en uit haar kamer, vertellen haar wat ze moet doen en niet moet doen."

Tegelijkertijd meldde de Duitse neuroloog Lutz Harms dat hij teleurgesteld is in de resultaten van de behandeling van Timosjenko's rugklachten tot dusverre. Hij wijt dat vooral aan de manier waarop de autoriteiten die klachten langdurig hebben genegeerd.

"Haar behandeling duurt nu zo'n zes weken nadat zij eerst moest herstellen van de gevolgen van haar hongerstaking. Door die verwaarlozing zijn de klachten chronisch geworden, waardoor het nog maanden duurt voordat echt sprake is van vooruitgang", aldus Harms.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: