dinsdag 24 juli 2012

Kiescommissie voorziet problemen met webcams

De Centrale Kiescommissie komt in de problemen door het besluit om in alle stemlokalen webcams op te hangen bij de parlementsverkiezingen van eind oktober. Er ligt weliswaar een parlementsbesluit dat de Kiescommissie daartoe verplicht, maar het betreffende wetsvoorstel is nog altijd niet door president Viktor Janoekovitsj getekend.

Ook is het nog onduidelijk waar de 102 miljoen euro vandaan moet komen die gemoeid is met de aanschaf van de webcams. Het parlement heeft enkel de opdracht aan de regering gegeven om het geld maar ergens vandaan te halen. "Daardoor moet ik nu wel constateren dat wij nog niet gereed zijn voor de verkiezingen", aldus voorzitter Volodimir Sjapoval van de Centrale Kiescommissie in een interview met de krant Kommersant.

De verkiezingscampagnes beginnen officieel komende maandag, de verkiezingen zijn over precies drie maanden.

Sjapoval verwacht dat de Europese Unie de verkiezingsuitslag niet accepteert als de oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko niet mee mogen doen. De twee zitten jarenlange gevangenisstraffen uit wegens machtsmisbruik na processen die door de EU als politiek gemotiveerd zijn aangemerkt. Ook anderszins voorziet Sjapoval problemen. "Hoe goed we de verkiezingen ook voorbereiden, al lukt het ons de webcams op tijd te installeren, toch zullen de buitenlandse waarnemers nog altijd het nodige aan te merken hebben.''

Bron: Interfax-Oekraine

Geen opmerkingen: