woensdag 18 juli 2012

Krimtartaren dreigen met boycot verkiezingen

De Krimtartaren overwegen een boycot van de komende parlementsverkiezingen als geen van de politieke partijen bereid is tot een garantie dat zij na de verkiezingen van oktober tenminste twee vertegenwoordigers in het parlement krijgen. Nu hebben de 300.000 Krimtartaren slechts één parlementslid (Mustafa Jemilev) dat hun belangen in Kiev kan behartigen.

Komend weekeinde vergadert de Koeroeltai, de Nationale Vergadering van de Krimtartaren, over de houding van de Krimtartaren ten aanzien van de komende parlementsverkiezingen. In de aanloop naar dit congres in Simferopol zijn gesprekken gevoerd met verenigde oppositiepartijen over twee kandidaten namens de Krimtartaren die een plaats hoog op de kieslijst zouden moeten krijgen.

Die gesprekken hebben tot dusverre niets opgeleverd. Slechts als districtskandidaten zijn de Krimtartaren welkom bij de oppositie, maar dan wel in districten die te klein zijn om een redelijke kans te maken op een parlementszetel. Verandert de opstelling van de politieke partijen niet, dan kan dat leiden tot een boycot van de verkiezingen.

De kans dat de Krimtartaren de kant van de Partij van de Regio's kiezen, is klein. Dat heeft Jemilev inmiddels laten weten. De regeringspartij heeft hen weinig te bieden. Mocht de Nationale Vergadering tot een boycot oproepen, dan zullen de meeste Krimtartaren daaraan gehoor geven. ''Zeker 85 procent'', schat Jemilev in.

Bronnen: Ukrinform, Western Information Center

Geen opmerkingen: