dinsdag 17 juli 2012

'Maandag spoedzitting parlement om Litvin'

De parlementsleden van de regeringspartijen komen volgende week maandag terug van hun zomerreces om parlementsvoorzitter Volodimir Litvin z'n ontslag te verlenen. Dat zegt Joeri Hrimsjak van oppositiepartij Ons Oekraïne-PSD. Hij veronderstelt dat voor deze dag gekozen is, omdat de meeste parlementsleden van de oppositie dan naar Charkiv gaan om daar de nieuwe rechtszaak tegen oud-premier Joelia Timosjenko bij te wonen.

Hrimsjak verbaasde zich er al over dat veel parlementsleden nog altijd in Kiev verblijven, in plaats van op vakantie te gaan. Het is de regeringscoalitie, met name de Partij van de Regio's alles aan gelegen om de Russische taalwet er door te krijgen. Het parlement heeft de omstreden wet ook in tweede lezing aangenomen en nu zijn nog de handtekeningen nodig van zowel parlementsvoorzitter Litvin als van president Viktor Janoekovitsj.

Litvin weigert voor zover bekend de wet te tekenen en naar de president te sturen. Vlak voor het begin van het zomerreces bood Litvin zijn ontslag aan als parlementsvoorzitter. Dat ontslag werd toen niet verleend. "Nu ontslaan ze hem gewoon en kiezen ze een voorzitter die de wet wel wil tekenen en doorsturen", veronderstelt Hrimsjak.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: